prin SRF se întelege un ansamblu de metode si tehnici cu ajutorul caruia se poate realiza o clasificare în cadrul unei multimi de obiecte ()fenomene) fizice, procese, fenomene, sau structuri intelectuale, (scris, vorbit, etc). Scopul recunoasterii formelor consta în determinarea clasei din care face parte o colectie de observabilă. Metoda este deosebit de utila atunci când abordarile directe sunt imposibile sau când inferentele teoretice lipsesc, iar stabilirea numarului de clase în care se împart formele este o problema particulara care depinde exclusiv de aplicatiile concrete ale metodei.
Sistemul (inteligent) de măsură şi control - a unui proces industrial este sistemul care plecând de la achiziție date, filtrare, conversie, prelucrare date și asociat cu un microsistem de calcul (care poate lua decizii bazate pe informaţii anterioare, prelucrează informaţia, efectuează calcule, după care, pe baza rezultatelor obţinute, adoptă o decizie, din mai multe soluţii posibile). Supravegherea în timp timp real a unui proces este o etapă necesară pentru trecerea la pasul următor: conducerea procesului. Sistemul în timp real - este sistemul de automatizare complexă cu ajutorul calculatorului a unor probleme de decizie, mai ales cu caracter operativ, în care timpul de răspuns este suficient de redus pentru a putea influenţa în mod semnificativ şi pozitiv evoluţia obiectivului condus.
Obiectiv: Inițializarea studenților în
domeniul CSI, prin cunoașterea și dobândirea abilităților de utilizare a principalelor concepte de
securitate – criptografie, funcții de hash,
protocoale de partajare a cheilor, algoritmi de criptare/decriptare a datelor,
semnăturile și certificatele digitale, infrastructura cheilor publice,
principiile protecției datelor,
comunicarea securizată
precum și minime cunostinte pentru implementarea
unor politici de securitate in retelele de calculatoare si
cunoasterea principalilor algoritmi
de criptare a informatiilor, acoperindu-se cunoștințele și abilitățile necesare pentru a gestiona
cu succes sarcinile, îndatoririle și responsabilitățile unui analist de
securitate (Security Analyst) care lucrează într-un Centru
Operativ
de
securitate
(SOC-Security Operations Center.)
Toleranţa la defecte a unui sistem este un atribut arhitectural al acestuia, care face posibilă operarea chiar atunci când în structura sa intervin unul sau mai multe defecte. Evitarea defectării sistemului constă în încercarea de limitare sau de eliminare a funcţionării anormale prin utilizarea de componente fiabile, regimuri de lucru facile ale componentelor sistemului, eliminarea erorilor de proiectare prin folosirea diferitelor tehnici de verificare a proiectării logice sau programe de verificare a funcţionării.
SD - Înțelegerea principiilor fundamentale ale sistemelor distribuite, desing-ul şi evoluţia arhitecturală a unui sistem distribuit bazate pe componente și roluri specifice
SI- este capabil să demonstreze în mod autonom și adaptiv cât mai multe capacități cognitive de nivel înalt (percepția, acțiunea, învățarea, planificarea, memoria, decizia, recunoașterea limbajului, emoția etc.)
SILN - sisteme inteligente care oferă o metodă flexibilă pentru tratarea incertitudinii (sisteme expert fuzzy)
PWeb - Cunoasterea si intelegerea principalelor notiuni, instrumente si etape necesare in realizarea unui site web. Aspectele de bază şi avansate de dezvoltare a aplicaţiilor web folosind diferite tehnologii, abordearea noţiunilor de securitate, rutarea, localizarea, punerea în cache şi programarea client.
PSW - Ddezvoltarea abilităților de a defini arhitectura sistemului software și de a proiecta sisteme software complexe.
TI - Descrierea & definirea principalelor tehnologii, concepte, metode,
tehnici, a principiilor și serviciilor web Web 3.0, marcajele HTML,
protocolul HTTP, stilizare CSS, elemente de programare PHP
(server-side), JavaScrip (client-side), utilizate în aplicaţii
bazate pe Internet, designul paginilor web,
formulare/chestionare on-line și evoluția acestor tehnologii.
Studiul creării, evaluării și implementării de
sisteme interactive pentru utilizare umană, cu studiul
fenomenelor majore adiacente și a Interacțiunii dintre utilizatori și calculatoare/mașină apare la nivelul interfeței cu utilizatorul (UI) (engleză: user interface), care include aspecte ergonomice, software și hardware.